This season, we serve up stories of how immigration is shaping Canadian cuisine. From a friendly battle over Jollof Rice bragging rights to the surprising tale of Newfoundland Chow Mein, discover how food connects newcomers to their heritage, adapts to new tastes and strengthens communities.
Tina Pittaway:
There’s nothing quite like food to bring people together. This season, Countless Journeys brings you stories of how immigration has helped shape Canadian cuisine, while connecting newcomers to their past.
We’ll hear from home cooks, entrepreneurs, and culinary stars, including Guyanese-Canadian chef Devan Rajkumar:
Chef Dev clip:
My entire life I was obsessed with food. I would sit on the floor of my grandmother's apartment as a kid and, and she would grate toasted coconut on a brick with another brick called a lorha and sil.
It's one of my oldest food memories.
Tina Pittaway: And we’ll head to Kingston, Ontario to hear about a community cook-off that set out to see who could make the best jollof: Team Nigeria or Team Ghana.
Vanessa Mensah clip: It was a great time. Beyond just the food, my kids got a chance to see people in a room that looked like them. I get emotional.
Tina Pittaway: Those guests and more coming up this season on Countless Journeys from the Canadian Museum of Immigration at Pier 21.
French transcript follows
Tina Pittaway :
Il n’y a rien comme la nourriture pour rassembler les gens. Cette saison, D’innombrables voyages vous fait découvrir comment l’immigration a contribué à façonner la cuisine canadienne, tout en reliant les nouveaux arrivants à leur passé.
Nous entendrons des cuisiniers amateurs, des entrepreneurs et des stars de la gastronomie, dont le chef guyano-canadien Devan Rajkumar :
Clip Chef Dev :
Toute ma vie, j’ai été obsédé par la nourriture. Enfant, je m’asseyais sur le sol de l’appartement de ma grand-mère et elle râpait de la noix de coco grillée sur une brique avec une autre brique appelée lorha et sil.
C’est l’un de mes plus vieux souvenirs de nourriture.
Tina Pittaway : Nous nous rendrons également à Kingston, en Ontario, pour entendre parler d’un concours de cuisine communautaire dont l’objectif était de déterminer qui pouvait faire le meilleur jollof : l’équipe du Nigeria ou l’équipe du Ghana.
Clip Vanessa Mensah : On a eu tellement de plaisir. Au-delà de la nourriture, mes enfants ont eu l’occasion de voir réunis des gens qui leur ressemblaient. Ça m’émeut. Quelque 150 à 175 personnes Il y avait des enfants, des grands-parents, des adultes, tout le monde était là. Ils nous regardaient tous célébrer et jaser entre nous.
Tina Pittaway : Ces histoires, et bien d’autres encore, seront présentées dans le cadre de la prochaine saison D’innombrables voyages du Musée canadien de l’immigration du Quai 21, situé dans le port d’Halifax.